Obiceiuri și tradiții de Bobotează

CML Store / 03-01-2016

Postat de CML Store

Obiceiuri și tradiții de Bobotează

   Boboteaza – adică sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie, împreună cu ziua Sfântului Prooroc Ioan Biotezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarna. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, nu doar pentru ortodocși, ci și pentru catolici
Pentru Bobotează, noi românii, avem numeroase tradiții și obiceiuri. În unele zone se colindă șau se fac preziceri legate de noul an. La Bobotează se sințesc toate apele, iar apa sfințită la biserică și luată de către credincioși nu se strică niciodată.

   Un obicei foarte cunoscut este întrecerea bărbaților care înoată pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot. Aceste se bucură de binecuvîntarea preotului și de noroc tot anul. Pe vremuri, cel care găsea primul crucea și o aducea la mal primea recunostință și daruri din partea domnitorului țării.

   Bătrânii cred că dacă în dimineța de 5 ianuarie, ajunul Bobotezei, pomii sunt încărcați cu promoroacă aceștia vor avea rod bogat. În unele zone, se crede că animalele din grajduri vorbesc la miezul nopții despre locurile sunt ascunse comori străvechi.
Totuși cele mai cunoscute obiceuri de Bobotează sunt despre fetele nemăritate. De exemplu, dacă o fată cade pe gheață se spune că se va mărita în viitorul apropiat. Pe vremuri, fetele necăsătorite puneau busuioc la streașina casei iar dacă, a doua zi, îl găseau plin de chiciură însemna că se vor mărita cu un băiat bogat. În ajunul Bobotezei fetele nemăritate își pot visa ursitul. Ele trebuie să pună sub pernă un fir de busuioc sfințit, iar pe degetul inelar să își lege un fir de mătase roșie. Astfel se spune că bărbatul care le este sortit le va apărea în vis.

   Eu nu am urmat niciodată acest obicei, însă acest an îmi doresc să încerc și eu să văd dacă îmi voi visa ursitul. Sinceră să fiu sper să fie un bărbat înalt, brunet, cu un zâmbet cald și frumos și îmbrăcat elegant. De asemenea, sper să aibă niște mâini îngrijite și pantofi curați. Apreciez foarte tare aceste elemente la un bărbat. Mai ales pantofii mi se par foarte importanți și cred că spun multe despre personalitatea bărbatului. Preferații mei sunt pantofii de piele, iar cei care nu îmi plac deloc sunt pantofii sport.

Deci, dragi bărbați, dacă vă doriți să fiți întruchiparea viselor noastre vă recomand www.fabricedepantofi.ro pentru pantofi de calitate, care arată vă ilustrează personalitatea.